Τελευταία Νέα:

Δελτίο Τύπου: COVID-19 και Εργασιακά Δικαιώματα

Να μην γίνει ο COVID-19 αφορμή για πανδημία
εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων, εκφράζοντας εκατοντάδες Χημικών Επιστημόνων που εργάζονται στoν ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, παρακολουθεί στενά όλες τις πρωτόγνωρες εξελίξεις που προκαλούνται από την επιδημία του vέου κορωνοϊού COVID- 19 στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι σαφές και παγιωμένο πως η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία και η προάσπισή της είναι καθόλα υπέρτερα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο, ιδιαίτερα αυτή την στιγμή. Ως επιστημονικός σύλλογος τασσόμαστε σαφώς υπέρ των μέτρων και των ενεργειών που επιβάλλουν οι κανόνες και η επιστημονική γνώση, ώστε να προστατευθούμε από την πανδημία του νεοφανούς ιού.

Την ίδια στιγμή όμως δεν παύουμε να αγωνιούμε τόσο για τις συνέπειες όσο και για την επόμενη ημέρα, όποτε αυτή υπάρξει. Δεν παύουμε να βάζουμε σε υψηλή προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων της εργασίας και την προστασία των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση, με μία σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην πλειοψηφία των εργαζομένων.

Δυστυχώς, είναι έντονο το φαινόμενο όπου συνάδελφοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή σύμβασης και εξακολουθούν εκβιαζόμενοι να εργάζονται κανονικά εισπράττοντας κρατικά επιδόματα πείνας της τάξης των 530 ευρώ το μήνα αντί για το μισθό τους.

Εταιρείες, που όχι μόνο δεν επηρεάστηκε ο κύκλος εργασιών τους, αλλά αύξησαν τα έσοδά τους, προχωρούν μαζικά σε αδικαιολόγητη εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση του προσωπικού τους με ταυτόχρονη ισοδύναμη μείωση των αποδοχών τους.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια χωρίς να αναγνωρίζονται υπερωρίες ή ρεπό.

Ο ΠΣΧΒΕ δηλώνει την εναντίωσή του σε κάθε μέτρο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, που περιορίζει αναίτια τα εισοδήματα τους, που θέτει σε ευέλικτες προσεγγίσεις εργασιακά δικαιώματα και εργασιακές κατακτήσεις και που προκαλεί αρρυθμίες στην αγορά εργασίας θέτοντας σε κίνδυνο την εργασιακή ειρήνη.

Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας, Εργασίας, Ανάπτυξης κλπ) και κάθε αρμόδια Δημόσια Αρχή όπως επιληφθούν άμεσα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους εργαζόμενους και στην αγορά εργασίας γενικότερα.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τονίζουμε όμως ότι κάθε μεταβολή που κλείνει το μάτι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες μας βρίσκει αντίθετους και θα πρέπει άμεσα να ομαλοποιηθεί η αγορά εργασίας.

Η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής δε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο πολιτικός κόσμος και ο κόσμος της εργασίας οφείλουν να πάρουν θέση πριν να είναι αργά.

 

Για το Δ.Σ του ΠΣΧΒΕ

Ο Πρόεδρος

Φώτης Μακρυπούλιας

Ο Γ. Γραμματέας

Λάμπρος Φαρμάκης